Rugklachten medewerkers? Denk aan preventie!
Lage rugpijn is van alle onderzochte ziekten dé aandoening die tot de meeste levensjaren met beperkingen leidt. Het is de meest voorkomende klacht bij de huisarts. Nederland kent geen landelijke voorlichtingscampagne als het om preventie rugklachten gaat. Hoe biedt je jouw medewerkers de juiste hulp?
Het hebben van rugklachten is een onzichtbaar probleem. Wanneer er geen oorzaak aantoonbaar is spreken we van aspecifieke rugpijn. Dit is bij 95% van de mensen met rugklachten het geval. Dat maakt het voor leidinggevenden lastig om een passende oplossing voor het probleem te bieden aan hun medewerkers. Tenzij je het probleem bij de wortel aanpakt.
De boosdoener bij rugpijn: geen afwijking maar functieprobleem
Een veel gehanteerde hypothese is dat aspecifieke lage rugpijn te maken heeft met overbelasting van bijvoorbeeld tussenwervelschijven, gewrichten, zenuwen en spieren van de wervelkolom (NHG-werkgroep). De vraag is: hoe raken gewrichten, spieren en zenuwen overbelast?
Naast verslapping van de rompspieren is de voornaamste oorzaak (en gevolg) een slechte houding. Een slechte houding brengt het lichaamsapparaat uit balans. Daardoor raakt het systeem overbelast. De spieren proberen letterlijk krampachtig de gewrichten in balans te houden, spieren en zenuwen raken uitgeput, met als gevolg dat er klachten ontstaan (spierverkramping, gewrichts- en zenuwpijn, slijtage, artrose, peesontsteking, hoofdpijn, buikpijn, ademhalingsproblemen, concentratie- en slaapproblemen, etcetra etcetra). Oorzaak en gevolg.
Nederland behoort tot de best presterende landen als het gaat om de gezondheidszorg. Toch hebben mensen in ontwikkelingslanden die ook dagelijks fysiek zwaar werken of langdurig zittend arbeid verrichten amper rugklachten. Hoe kan dat? Haar zoektocht naar een rugpijnvrij leven leidde therapeute Esther Gokhale tot een een jarenlang onderzoek naar de leefgewoontes bij inheemse volkeren. Het viel haar onder andere op dat inheemse volkeren:
veel lopen en op blote voeten voortbewegen;
de gewoonte hebben om op de grond te zitten;
hurkzittend zakken naar de grond (met platte voeten!). Ik heb ze in Azië letterlijk in deze houding zien werken aan een cementvloer. Op deze wijze wordt ook getild;
voorover bukken (met rechte rug en rechte benen) in plaats van voorover buigen door de rug. Ook dit is een normale werkhouding gebleken bij vrouwen die urenlang waterkastanjes uit het water rapen;
voorwerpen verplaatsen door ze op hun hoofd te dragen;
slapen zonder kussen onder hun hoofd.
De leefstijl en gewoontes van deze mensen dragen bij aan een rugpijnvrij leven om de simpele reden dat hun wervelkolom in een goede balans blijft. Daardoor ontstaan er nauwelijks blessures, schades of afwijkingen. Wij doen duidelijk iets verkeerd in onze Westerse maatschappij. Het lichaam werkt op het principe ‘Use it or Lose it’. Wat niet gebruikt wordt verliest zijn functie. Preventieve maatregelen zoals ergonomisch meubilair kan iets verlichting bieden tegen rugpijn, maar er is meer dan dat nodig om een wervelkolom in een goede conditie te brengen en te houden. Aan goede intenties heeft een werknemer niets. Fysieke actie is noodzakelijk voor het verkrijgen van een rugpijn vrij leven. Daar ligt de oplossing!
Zitten is een werkwoord
Een goede houding is altijd aan te leren en chronische klachten zijn altijd te voorkomen, mits je de juiste KENNIS bezit en de juiste OEFENINGEN uitvoert onder de juiste BEGELEIDING. Een oefenprogramma waarbij slapende en stijve spieren geactiveerd en versoepeld worden en vastzittende gewrichten de kans krijgen om volledig te herstellen en te bewegen, doet wonderen voor jouw rug. Daarom is een rugtraining programma onmisbaar in een vitaliteitsprogramma voor medewerkers. En het mooie is, het hoeft echt geen langdurig project te zijn. De meeste mensen hebben al baat bij het volgen van slechts een rugtraining workshop.
Ben je het gezalf en pleisters op de wonden beu en wil je iets dat écht helpt? Help jouw medewerkers dan hoe zij zélf rugklachten de baas kunnen blijven door ze te voorzien van een rugtraining programma. Wanneer zij leren hoe rugklachten ontstaan en weten hoe zij zelf aan een oplossing kunnen werken, zullen zij minder afhankelijk worden van hun werkgever en de Zorg.
Ook ik heb lang moeten zoeken naar oplossingen voor mijn rugklachten, maar met de juiste kennis en oefeningen (die wij nooit geleerd krijgen vanuit de Zorg, de opvoeding of in het Beweegonderwijs) ben ik van chronische rugpijn afgekomen. Om jou een jarenlange zoektocht en een hoop ellende en kosten te besparen, deel ik mijn kennis en ervaringen graag met jou. Laten we samen zoveel mogelijk mensen van onnodige rugpijnen afhelpen zodat zij weer prettig en pijnvrij kunnen werken en leven.
Laten we bouwen aan mensen met een sterke ruggengraat!
In september en oktober 2023 biedt Ervaarrust.nl een gratis workshop rug trainen van Dana Paat aan!
Lees hier meer over deze actie!
Wil je eens sparren wat massagestoelen kunnen betekenen voor jullie vitaliteitsbeleid? Maak een afspraak!
Bronnen bij dit artikel:
https://www.vzinfo.nl/nek-en-rugklachten/oorzaken-en-gevolgen
Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) 2018
https://gokhalemethod.com/