World Spine Day
Gezondheidsvoordelen massage
Dana Paat
Gezondheidsvoordelen massage
10/20/2023
1 min
0

MOVE YOUR SPINE

10/20/2023
1 min
0

Toen ik maandag 16 oktober aan mijn ochtendritueel begon viel het me op dat er op de socials weinig aandacht is voor World Spine Day. Dit jaar is het thema ‘Move Your Spine’ en benadrukt de cruciale rol van fysieke activiteit voor het behouden van een gezonde wervelkolom. De rug heeft meer dan ooit te voren aandacht nodig en nee, meer bewegen gaat de rug niet redden.

Terwijl we door het leven razen, speelt de wervelkolom een onmiskenbare rol in ons welzijn. Het is het centrale ondersteuningsapparaat van ons lichaam, waardoor we rechtop kunnen staan, vrij kunnen bewegen en de wereld om ons heen kunnen ervaren. Niet iedereen heeft echter het geluk een rugpijn vrij leven te hebben. De gevolgen van rugklachten vormen een mondiaal probleem voor de directe en indirecte gezondheidszorg, hebben gevolgen voor miljoenen mensen en veroorzaken enorme pijn. Rugklachten kennen geen grenzen en treffen mensen van alle leeftijden en achtergronden. Omdat er in de meeste gevallen geen oorzaak te vinden is voor rugklachten – aantoonbaar op een MRI-scan of röntgenfoto – is het van groot belang om het bewustzijn van de gezondheid van de wervelkolom te vergroten.

Maak van rugtraining een lifestyle

De statistieken zijn schokkend:  Geschat wordt dat, op ieder moment, minimaal 10% van de bevolking van de geïndustrialiseerde landen last heeft van zijn/haar rug. Lage rugpijn is wereldwijd dé aandoening die tot de meeste levensjaren met beperkingen leidt en komt vaker voor dan kanker, beroerte, hartziekten, diabetes en de ziekte van Alzheimer.

Moedig mensen daarom aan om de regie te nemen over de gezondheid van hun wervelkolom door van rugtraining een lifestyle te maken.

Immobiliteit en een gebrek aan fysieke activiteit dragen bij aan rugpijn en lichaamsklachten. Dat wil niet zeggen dat meer bewegen het risico op rugproblemen vermindert. De algehele lichaamsfuncties zijn afhankelijk van een sterke wervelkolom die in balans is. Specifieke mobiliserende en versterkende oefeningen voor de rug zal de wervelkolom ondersteunen. Een soepele en sterke wervelkolom zal ook de flexibiliteit en mobiliteit van de gewrichten en ligamenten in de rest van het lichaam laten toenemen. Vergelijk het met een boom. Wanneer de boomstam sterk geworteld is zullen de takken moeiteloos met de wind meewaaien.

Maak deel uit van de verandering om de preventie van rugklachten te verbeteren. Laten we het bewustzijn verspreiden van de voordelen van een goede en de risico’s van een slechte houding, het doen van dagelijkse oefeningen bevorderen en een écht verschil maken in de levens van mensen die getroffen zijn door rugklachten. Samen kunnen we de gezondheid van de wervelkolom bevorderen en een gezondere, mobielere wereld creëren.

In september en oktober 2023 biedt Ervaarrust.nl een gratis workshop rug trainen van Dana Paat aan!

Lees hier meer over deze actie!

Reacties
Categorieën