Fibromyalgie de symptomen, oorzaken en behandeling

Fibromyalgie symptomen
Vermoeidheid en stemmingswisselingen bij fibromyalgie
Fibromyalgie is een aandoening die wordt gekenmerkt door chronische pijn in de spieren en het bindweefsel. Het gaat vaak samen met vermoeidheid, slaapstoornissen, stemmingswisselingen en stijfheid. Helaas zijn er geen afwijkingen in de spieren of het bindweefsel te vinden die de oorzaak van de aandoening kunnen verklaren. Hierdoor is de diagnose stellen een uitdaging. Toch kan de pijn verminderen met behulp van pijnstillers en afwisseling tussen ontspanning en beweging.

Oorzaken van fibromyalgie

Hoewel de oorzaken van fibromyalgie nog onbekend zijn, zijn er een aantal theorieën die proberen de dieper liggende oorzaak te verklaren. Een daarvan is dat de manier waarop de hersenen de spieren aansturen bij mensen met fibromyalgie verstoord is. Een andere theorie is dat het filteren van prikkels uit de buitenwereld niet goed werkt. Tot slot zou het kunnen zijn dat de verwerking van pijnprikkels bij mensen met fibromyalgie anders verloopt dan bij mensen zonder de aandoening.

Symptomen fibromyalgie herkennen

Veelvoorkomende symptomen van fibromyalgie zijn pijn in de rug, nek, schouders, borstbeen, heupen of knieën, stijfheid in de ochtend, vermoeidheid, krachtverlies van de spieren en slaapproblemen. Stemmingsklachten zoals angsten, depressieve gevoelens, concentratieproblemen, vergeetachtigheid en moeite hebben met het nemen van beslissingen komen ook vaak voor. Andere symptomen zijn een zwaar gevoel in de armen of benen, tintelingen in de ledematen, branderig of verminderd gevoel in de huid, hoofdpijn, darmkrampen, buikpijn en opgezette vingers.

Hoewel het klimaat geen invloed heeft op het ontstaan van fibromyalgie, hebben sommige mensen wel meer klachten bij veranderingen in de temperatuur. Tijdens vakanties nemen de klachten vaak af, wellicht doordat mensen dan meer rust krijgen en meer ontspannen zijn.

Er bestaat geen gouden standaard om fibromyalgie te diagnosticeren. Een reumatoloog kan de symptomen van de aandoening herkennen en andere mogelijke oorzaken van de klachten uitsluiten.

Tips om klachten van fibromyalgie te verlichten

De behandeling richt zich op het verminderen van de pijn en het verbeteren van de kwaliteit van leven. Pijnstillers en afwisseling tussen rust en beweging kunnen de klachten verminderen en een positieve invloed hebben op de symptomen van fibromyalgie.

Voldoende in beweging zijn, binnen jouw grenzen uiteraard. Door beweging en rust af te wisselen. Schroom niet om hulp te vragen van een oefen- of fysiotherapeut. Die geeft je advies over bewegen en het vinden van de balans met rust.

Het helpt vaak om te letten op een regelmatig leven met voldoende slaap.

Tevreden massagestoel klant Hendrika
Hendrika Delwig uit Rotterdam: "Wauw wat ben ik gelukkig met de massagestoel. Ik heb fybromyalgie en was benieuwd naar de intensiteit. Ik had dit jaren eerder moeten doen en ben Bastin zeer dankbaar!"

Ook kan je de zelfmanagementtraining 'Sterk met pijn' volgen om te leren beter om te gaan met je klachten. Je vindt deze training bij de FES, de patiëntenvereniging voor mensen met fibromyalgie.

Naast yoga en meditatie kan ook massage helpen bij het verlichten van symptomen van fibromyalgie. Massage kan spierspanning verminderen, pijn verminderen en de bloedcirculatie verbeteren, wat kan helpen bij het verminderen van pijn en vermoeidheid bij mensen met fibromyalgie.

Een massagestoel kan een handig hulpmiddel zijn om thuis te ontspannen. Het kan helpen om spierspanning te verminderen en pijn te verlichten. Door de massagestoel thuis te hebben, kunnen mensen met fibromyalgie in alle rust ontspannen.

Het is belangrijk om te onthouden dat fibromyalgie een complexe aandoening is en dat behandelingen kunnen verschillen per persoon. Mensen met fibromyalgie moeten altijd overleggen met hun arts.

Ook een eigen massagestoel?
Het gaat jou echt helpen!