Voet slaapt en dit is de oorzaak
Je voet slaapt: wat een heerlijk gevoel. Of niet, want de voet voelt verdoofd aan. Pas op want wanneer je erop gaat staan kun je zomaar omvallen. Wat gebeurt er precies wanneer je voet slaapt en wat kun je hiertegen doen?
Slapende voeten
Iedereen heeft wel eens last van slapende voeten. Soms is het één voeten die slaapt maar soms ook beiden voeten. Wat is hier de oorzaak van en wat gebeurt er precies wanneer je voet slaapt? De oorzaak van slapende voeten zit hem in een afgeknelde bloedstoevoer en bepaalde zenuwen. Dit gebeurt wanneer je lange tijd in dezelfde houding hebt gezeten, gelegen of gestaan. Maar ook knellende schoenen kunnen voor een slapende voet zorgen.
Dit voel je wanneer je voet slaapt
Door een afgeknelde bloedstoevoer ervaar je een slap gevoel in de voet. Een beknelde zenuw (of zenuwen) zorgt ervoor dat er geen boodschappen aan de hersenen worden doorgegeven. Dat verklaart het dove gevoel. Wanneer de voet slaapt merk je ook dat deze gaat tintelen. Die tinteling is hevig aanwezig en kan zelfs pijnlijk zijn. Waarom gaat je voet tintelen wanneer deze slaapt? Dit wordt veroorzaakt door andere zenuwen die jou proberen te waarschuwen. Dankzij deze waarschuwing ga je van houding veranderen. Hiermee komt de bloedtoevoer weer op gang en werken de andere zenuwen ook weer.
Slapende voeten door knellende schoenen
Sommigen hebben af en toe last van een slapende voet. Wanneer het aan je houding ligt dan weet je in ieder geval wat de oorzaak is. Dan is het ook net zo makkelijk om een slapende voet te voorkomen. Heb je vaker last van een voet die slaapt? Dan is er misschien toch iets anders aan de hand. Kijk eerst naar je schoenen: passen ze goed? Je voeten kunnen allebei verschillend zijn, de een net iets groter/kleiner of dunner/dikker. Hierdoor kunnen er ook kleine verschillen in de pasvorm ontstaan. Schoenen mogen niet knellen. Dit betekent dat er een kleine ruimte aan de voor- aan achterkant van de voet aanwezig is. Maar ook de zijkanten van de voet en de bovenkant (wreef) mag niet knellend aanvoelen.
Diabetes en voet slaapt
Wist je dat slapende voeten vaker voorkomt bij mensen met diabetes (suikerziekte)? Dit komt omdat er problemen met de bloeddoorstroming ontstaan. Diabetes wordt behandeld met medicatie oftewel insuline. Bij ernstige diabetes is het belangrijk om dagelijks insuline te spuiten.
Dit zijn de symptomen van diabetes:
- Veel dorst hebben
- Vaak en veel moeten plassen
- Vermoeidheid
- Rode en branderige ogen
- Dubbel of slecht zien
- Slecht genezende wondjes
- Pijn in de benen
- Terugkerende infecties
Dit zijn wat algemene symptomen want er is een verschil tussen diabetes type één en type twee.
Multiple sclerose
De ziekte multiple sclerose kenmerkt zich door een beschadiging van de zenuwen in de hersenen en het ruggenmerg. Ook de ogenzenuwen zijn vaak beschadigd. MS, want zo wordt deze ziekte afgekort, heeft een onbekende oorzaak.
De bekendste symptomen zijn:
- Slecht zien
- Evenwichtsstoornissen
- Krachtsverlies
- Tintelingen
De klachten zijn afhankelijk van de zenuwbaan die beschadigd is. Een slapende voet komt bij MS vaker voor. Maar ook tintelingen in andere ledematen.
Slapende voet en tekort aan vitamine B12
Vitamine B12 is onmisbaar voor het bloed en de zenuwen. Bij een tekort aan vitamine B 12 ontstaan er tintelingen, gevoelloze vingers en tenen en wordt het lastiger om bewegingen goed uit te voeren. Een slapende voet is dus een normaal verschijnsel bij een vitamine B12 tekort. De huisarts kan bekijken of er echt sprake is van een tekort, dit gebeurt middels een bloedonderzoek.
Wanneer blijkt dat je te weinig vitamine B12 in je bloed hebt dan krijg je hier speciale tabletten voor. Soms is het beter om voor vitamine B 12 injecties te gaan. Bij een licht tekort aan vitamine B12 kun je dit goed zelf aanvullen met een voedingssupplement.
Rusteloze benen
De officiële benaming voor rusteloze benen is restless leggs. Vaak ontstaat dit door een slechte doorbloeding, bijvoorbeeld door roken of te veel vet eten. Rusteloze benen zie je ook bij mensen met artrose of artritis. Ook een tekort aan magnesium is een mogelijke veroorzaker.
De benen tintelen en het voelt aan alsof je heel hard wil rennen. Helaas is dit niet de oplossing, maar bewegen kan de symptomen wel verminderen. Neem voor het slapen gaan magnesium in, dit vermindert de klachten. Voel je dat de voet slaapt? Soms een teken dat je een aanval van rusteloze benen krijgt.
Traag werkende schildklier en slapende voeten
De schildklier is verantwoordelijk voor een goede en gezonde stofwisseling. Wanneer de schildklier traag werkt dan maakt deze te weinig hormonen aan. Hierdoor vertraagt de stofwisseling en kom je sneller in gewicht aan. In Nederland hebben ruim 500.000 mensen last van een traag werkende schildklier. Vaak ontstaat het door de ziekte van Hashimoto of een andere ziekte.
Symptomen van een traag werkende schildklier:
- Vermoeidheid
- Langzame spraak
- Spierzwakte
- Spierpijn en stijfheid
- Gewrichtspijn
- Breekbare nagels en uitvallend haar
Er zijn nog veel meer symptomen waaronder geheugenverlies, hartklachten, benauwdheid en verstoppingen. En dus ook slapende voeten. Wanneer de schildklier nog gedeeltelijk werkt kan dit goed behandeld worden met medicatie.
Doorbloeding van de voeten verbeteren met massage
Wanneer de doorbloeding van de benen niet voldoende is of de rusteloze benen hebben een oorzaak vanuit artrose of artritis, denk dan ook eens aan voetmassage. Hiervoor hoef je lang niet altijd de deur uit. Zo zijn er handige voetmassage apparaten welke in een sessie van een kwartier tot twintig minuten de voeten heerlijk masseren en de doorbloeding op gang helpen. Wanneer je graag een volledige massage om te ontspannen en de doorbloeding ook in de armen etc te verbeteren denk dan eens aan een Ervaarrust.nl massagestoel. Met name de airbag massage in deze apparaten zorgt ervoor dat de doorbloeding weer goed op gang komt. .
Voet slaapt? Dit zijn nog meer oorzaken
Dat je voet slaapt heeft dus met verschillende oorzaken te maken, hierboven heb je er al een paar kunnen lezen. Overige oorzaken voor slapende voeten zijn de ziekte van Reinaud, een hernia of een beroerte. Heb je regelmatig last van een slapende voet of andere ledematen? Dan is het belangrijk om naar de oorzaak te laten zoeken. Let ondertussen ook op je houding want in veel gevallen kun je een slapende voet voorkomen of in ieder geval de klachten verminderen.