Hoe de corona pandemie de psychosociale arbeidsbelasting verhoogt
Heb jij weleens te veel werk gehad en het gevoel gehad dat je geen controle hebt over hoe je het moet doen? Dan ben je niet de enige. Psychosociale arbeidsbelasting (PSA) kan behoorlijk belastend zijn en zelfs leiden tot een burn-out. In dit artikel bespreken we wat PSA precies inhoudt en welke onderdelen hiervan een grote invloed hebben op ons welzijn. Maar wat gebeurt er eigenlijk met de werkdruk in het post-corona tijdperk? Zal het percentage werknemers dat hoge taakeisen ervaart verder stijgen of nemen werkgevers juist maatregelen om de werkdruk te verminderen? Lees verder en ontdek wat jij kunt doen om stress en burn-outklachten te voorkomen.
Wat is psychosociale arbeidsbelasting?
Als je het te druk hebt op je werk en je geen zeggenschap hebt over wat je doet, kan dat behoorlijk belastend zijn. Dit noemen we psychosociale arbeidsbelasting (PSA). PSA bestaat uit verschillende onderdelen, zoals bijvoorbeeld emotionele belasting, de moeilijkheid van het werk en de hoeveelheid werk die je moet doen. Als je te veel PSA hebt, kun je last krijgen van een burn-out.
Er zijn twee belangrijke onderdelen van PSA die een grote invloed hebben op je welzijn: taakeisen en autonomie. Als je veel werk moet doen en weinig zeggenschap hebt over hoe je dat doet, kan dat leiden tot veel stress. Dit noemen we ook wel een high-strain job. Uit onderzoek in 2022 blijkt dat 43% van de werknemers weinig autonomie ervaart en 36% van de werknemers hoge taakeisen heeft.
Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat je genoeg controle hebt over je werk en dat je niet te veel werk hebt. Dit kan ervoor zorgen dat je minder stress ervaart en minder snel last krijgt van burn-outklachten. Werkgevers kunnen hierbij helpen door bijvoorbeeld duidelijke afspraken te maken en te zorgen voor voldoende ondersteuning op de werkvloer.
Hoe zal de werkdruk zich ontwikkelen post-corona?
Het is moeilijk te voorspellen hoe de situatie zich zal ontwikkelen nu na de coronacrisis. Wel is duidelijk dat de pandemie grote gevolgen heeft gehad voor de arbeidsmarkt en de manier waarop we werken. Veel mensen hebben bijvoorbeeld thuisgewerkt en er is meer aandacht gekomen voor het belang van een goede werk-privébalans.
Het percentage werknemers dat de hoge taakeisen ervaart zal de komende tijd alleen maar hoger worden verwacht Ervaarrust.nl. Dit omdat er door de pandemie nog steeds veel druk ligt op bedrijven om productief te blijven en de verliezen van de afgelopen tijd in te halen.
Aan de andere kant kan het ook zijn dat werkgevers meer aandacht hebben gekregen voor het welzijn van hun werknemers en dat zij meer maatregelen nemen om de werkdruk te verminderen. Zoals bijvoorbeeld het beter inrichten van de werkprocessen en het geven van meer autonomie aan werknemers, het inbouwen van ontspanningsmomenten zoals bijvoorbeeld stoelmassage op het werk en het opstellen van een duidelijk vitaliteitsbeleid.
Het is belangrijk dat werkgevers juist in deze tijd aandacht blijven besteden aan PSA en maatregelen nemen om de werkdruk te verminderen. Hierdoor kunnen werknemers beter omgaan met de taakeisen en wordt de kans op stress en burn-outklachten verkleind.