16 oktober 2023 

Ziekteverzuim verminderen met deze ontspanningstechnieken

Het succes van een onderneming wordt niet enkel bepaald door omzetcijfers of marktaandeel, maar ook door een minder zichtbare factor: ziekteverzuim. Verhoogd ziekteverzuim kan een significante invloed hebben op de bedrijfsvoering, zoals een verlaging van de teammoraal en beperkte productiviteit. Als gevolg daarvan kan dit ook invloed hebben op de winst. Daarom is het belangrijk om te investeren in strategieën die ziekteverzuim verminderen, en een van de meest effectieve methoden hiervoor is het bevorderen van ontspanning op de werkplek. Het implementeren van regelmatige ontspanningsmomenten kan bijdragen aan stressvermindering, ziekteverzuim verlagen en de productiviteit verhogen.

Het verband tussen ontspanning en ziekteverzuim

Het is geen geheim dat stress een negatieve invloed heeft op onze gezondheid, zowel geestelijk als lichamelijk. Op het werk kan langdurige stress leiden tot diverse gezondheidsklachten, van hoge bloeddruk tot depressie, waardoor ziekteverzuim toeneemt. Daarom is het essentieel om de werkdruk te balanceren met voldoende ontspanning.

Laten we het hebben over specifieke methoden van ontspanning, zoals stoelmassages en massagestoelen, en hun effectiviteit in het verminderen van stressgerelateerde klachten. Volgens een studie uitgevoerd aan de Universiteit van Miami, kunnen regelmatige stoelmassages bijdragen aan verlaging van de cortisolspiegels, het stresshormoon. Een ander onderzoek bij een grote technologie-onderneming in Californië heeft aangetoond dat werknemers die gebruikmaakten van massagestoelen minder werkgerelateerde klachten hadden, waaronder hoofdpijn en rugpijn.

Top vijf ontspanningstechnieken op de werkplek

Een ontspannen werknemer is een productieve werknemer, maar hoe zorgen we ervoor dat onze werknemers voldoende ontspanning krijgen tijdens de werkdag? Hier zijn vijf toegankelijke en praktische ontspanningstechnieken die u kunt implementeren:

  1. Stoelmassages: Zoals we al zagen, kunnen stoelmassages helpen bij het verminderen van stress. Overweeg om een professionele masseur in te huren die op vaste tijdstippen stoelmassages geeft.
  2. Mindfulness-oefeningen: Moedig werknemers aan om kleine mindful breaks te nemen. Dit kan zijn een geleide meditatie van 10 minuten die samen op een rustige plek wordt gedaan, of individuele ademhalingsoefeningen met behulp van een app.
  3. Pauzes in de buitenlucht: Laat uw werknemers genieten van de buitenlucht. Zelfs een korte wandeling tijdens de lunchpauze kan de productiviteit en het humeur verbeteren.
  4. Creatieve pauzes: Zet een creatieve hoek op waar werknemers even kunnen ontsnappen aan de werkdruk. Denk aan schilderen, kleurboeken voor volwassenen of zelfs lego.
  5. Gezonde snacks en hydratatie: Een gezond lichaam draagt bij aan een gezonde geest. Zorg voor gezonde snacks in de kantine en moedig werknemers aan om voldoende water te drinken.

Onthoud, het is belangrijk dat deze technieken aansluiten bij de cultuur en behoeften van uw werknemers. Door uw medewerkers actief te betrekken bij het kiezen en implementeren van deze technieken, creëert u een omgeving waarin ze zich gehoord en gesteund voelen.

Implementeren van ontspanningstechnieken: Een leidraad voor werkgevers en HR-managers

Het op de juiste manier introduceren van ontspanningstechnieken op de werkplek vraagt om betrokkenheid en bewuste actie. U bent niet alleen bezig met het faciliteren van technieken, maar ook met het opbouwen van een bedrijfscultuur die de gezondheid van werknemers waardeert.

Begin met luisteren naar uw werknemers. Een anonieme enquête kan waardevolle inzichten geven in de stressfactoren binnen uw bedrijf en welke ontspanningstechnieken de voorkeur hebben. Deze feedback vormt een sterke basis voor uw actieplan.

Flexibiliteit is key tijdens de implementatie. Iedereen is anders, dus een "one-size-fits-all" aanpak zal waarschijnlijk niet werken. Bied diverse opties aan en let goed op de feedback om bij te sturen waar nodig.

Communicatie is cruciaal in dit proces. Medewerkers moeten weten welke technieken beschikbaar zijn, maar ook dat het bedrijf hun gebruik hiervan ondersteunt. Door een open dialoog te voeren over het belang van ontspanning op het werk, bouwt u aan een gezondere bedrijfscultuur.

Investeer in ontspanning en het zal zijn vruchten afwerpen

Het verminderen van ziekteverzuim is van vitaal belang voor uw bedrijfsvoering en winst. Door ontspanning op het werk te stimuleren, kunt u stress verlagen, productiviteit verhogen en een positieve, gezonde werkomgeving creëren. Het is een investering die uiteindelijk zijn vruchten zal afwerpen.

Wilt u de volgende stap zetten naar een gezonder team? Start dan vandaag nog met het implementeren van één van de genoemde technieken. Benieuwd naar meer praktische tips en inzichten? Ontdek onze uitgebreide blogartikelen in de rechterkolom en duik dieper in de wereld van ontspanning op het werk met Ervaarrust.nl!. Onthoud, het bouwen aan een gezond team begint bij het zorgen voor de gezondheid en het welzijn van uw werknemers.

Over de schrijver
Geboren in 1982 en al sinds 2003 zelfstandig ondernemer. Diverse marketing bedrijven en e-commerce bedrijven heb ik gehad waarbij ik altijd knoerhard heb gewerkt al zeg ik het zelf. Als je jong bent is dat prima vol te houden. Maar nu ik wat ouder wordt begin ik het echt te merken. Toen het 2e deel van 2022 voor mij zowel zakelijk als privé erg zwaar was heb ik besloten om wat meer tijd voor mezelf te pakken. Een OGAWA massagestoel heeft mij geholpen om minimaal 1 keer per dag even 20 minuten voor mijzelf te pakken. Een moment van rust, bezinning en ook super ontspannen natuurlijk. Dat heeft mij doen beslissen om mijzelf hier veel meer in te verdiepen. Ik wil veel meer mensen bewustzijn gegeven dat je wel door kan blijven razen in de hedendaagse ratrace, maar dat houdt een keer op. Pak gewoon even 20 minuutjes tijd voor jezelf en je kan met hernieuwde energie de dag weer aan!
Reactie plaatsen