Rugmassage geven

Rugmassage geven tips

De rug massage is toch wel een van de meest voorkomende massages. Degene die de massage ontvangt kan heerlijk liggen terwijl de masseur een groot deel van het lichaam tot zijn beschikking heeft om te masseren.

In dit artikel zal ik uitleggen hoe een goede rugmassage geven werkt. Ik zal hierbij beginnen met de voorbereiding die je moet doen, waarna ik je diverse technieken zal uitleggen die je kan toepassen tijdens de rugmassage geven.

Stap 1: Leer de juiste massagetechnieken voor een rugmassage

Er bestaan veel verschillende massagetechnieken, die ieder weer op andere plekken kunnen worden toegepast. Alhoewel de technieken die je gebruikt afhankelijk zijn van je doel en persoonlijke voorkeur, is het handig om een groot arsenaal aan technieken tot je beschikking te hebben.

Om de diverse technieken te leren raad ik je aan het gedeelte over de diverse massagetechnieken op deze site eens door te lezen. Zo kan je een aantal ideeën opdoen voor de diverse dingen die je tijdens je massage kan uitvoeren!

Stap 2: Bereid de rugmassage locatie voor

Het geven van een goede massage vergt ook wat voorbereiding. Wanneer je hier een klein beetje moeite in stopt zal het resultaat van de massage zelf vele malen beter zijn! Koop een lotion of olie en zorg ervoor dat deze op de juiste temperatuur is (zet hem even op de verwarming!) of verwarm het tussen je handen. Zorg dat de persoon die je gaat masseren comfortabel ligt. Hiervoor zijn speciale massagetafels te koop, maar je kan ook prima een massage op bed geven. Plaats hiervoor een kussen op het bed zodat het borstbeen rust op dit kussen, pak vervolgens 3 handdoeken:

•    De eerste rol je op en je plaats deze onder het (voor)hoofd.

•    De tweede handdoek leg je over het bed om de lakens te beschermen tegen eventuele olie.

•    De laatste handdoek leg je alvast klaar zodat je het lichaam kan ontdoen van olie na de massage.

Tip: Leg de handdoeken even op een verwarming zodat ze lekker warm zijn!

Voor de juiste sfeer kan je wat kaarsjes aansteken en wat rustige muziek op zetten. Veel mensen vinden het het fijnst om niet te hoeven praten tijdens een massage, wanneer de stilte dan ongemakkelijk is doet een lekker muziekje wonderen!

Stap 3: Communiceer

Vraag wat de persoon die je gaat masseren lekker vind. Is degene zeer gevoelig en kietelt alles snel? Of houdt deze persoon wel van een hardere aanpak? Pas je massage hierop aan! Let hierbij ook op bijvoorbeeld blauwe plekken of uitslag, deze plekken dienen vermeden te worden met het geven van de massage.

Stap 4: de rug massage geven

Zorg dat de persoon comfortabel ligt en maak de olie (indien je die gebruikt) even warm tussen je handen.

Begin met een effleurage, lange zachte stroken over de gehele rug. De effleurage is bedoelt om de rug op te warmen en de olie/lotion over de huid te verspreiden. Vergeet ook de schouders en de nek niet. Gebruik niet te veel olie, je kan later altijd nog meer toevoegen! Teveel olie verminderd namelijk de wrijving waardoor je minder van de massage voelt.

Let op: zet bij het masseren van de rug nooit druk op de ruggenwervels! Hier blijf je bij uit de buurt.

Cirkels

Begin op de onderrug. Leg een hand op de andere hand en maak met gestrekte armen kleine cirkel bewegingen om de huid en het onderliggende weefsel te masseren. Werk jezelf langzaam aan een kant omhoog en vervolgens weer naar beneden. Herhaal dit vervolgens aan de andere kant van het lichaam.

Spieren optillen

Nu de spieren in de onderrug goed zijn opgewarmd is het tijd om met ze aan de slag te gaan!

Plaats je handen aan een kant op de spieren in de onderrug, je duim zit hierbij aan de zijkant van het lichaam. Pak de spier vast tussen je duim en vingers en ’til’ deze iets op zodat hij loskomt van de onderliggende weefsels. Ga zo de hele spier aan de zijkant van de rug af. Herhaal dit vervolgens voor de andere kant.

Tijd voor de knokkels!

Gebruik nu de knokkels van beide handen om door middel van lichte druk de gehele rug te masseren, let op dat je hierbij de ruggenwervels vermijd en niet te hard druk!

De schouders

Nu is het tijd om de bovenkant van de rug aan te pakken. Dit doen we door de driehoekige spier tussen de schouder en de nek (de monnikapsspier) te masseren. Je kan deze spier ligt kneden en omhoog tillen. Herhaal dit aan beide kanten van het hoofd.

De gehele rug

Plaats jezelf boven het hoofd van degene die je masseert zodat je lange stroken kan maken van de bovenkant van de rug naar de onderkant van de rug. Plaats op de linkerhelft van de rug aan de bovenkant een hand. Houdt hierbij je vingers bij elkaar, naar de onderrug toe wijzend en de duim wijst naar het midden van de rug toe. Masseer nu vanaf de bovenkant van de rug helemaal naar de onderkant van de rug, aan dezelfde kant van de ruggengraat blijvend. Zodra je bij de onderkant bent aangekomen begin je met je andere hand vanaf boven. Herhaal dit een paar keer en herhaal dit dan voor de andere kant van de rug.


Nu is het tijd om de rugmassage rustig af te sluiten. We gebruiken hiervoor weer lange zachte stroken over de gehele rug. Spreid hierbij de vingers van je handen.


In dit artikel heb je gelezen hoe je iemand een heerlijke rug massage kan geven. Wij hopen dat je veel aan deze informatie hebt. Probeer veel te oefenen en neem ook eens een kijkje bij de verschillende massagetechnieken op deze site om je rug massage nog beter te maken!


Lukt het rugmassage geven onvoldoende? Of wil je niet afhankelijk zijn van een partner die je de massage gaat geven? Overweeg dan eens het gemak van een massagefauteuil!