Chronische pijn verlichten

Chronische pijn is een complexe aandoening die miljoenen mensen over de hele wereld treft, waarbij het dagelijkse leven en welzijn ingrijpend verstoord kunnen worden. Het is een onzichtbare strijd die vaak misverstaan wordt, maar alle mensen die ermee leven zijn ware kenners van hun eigen lichaam en ervaring. Op deze pagina duiken wij in de wereld van chronische pijn, met een focus op de meest voorkomende vormen zoals artritis, chronische rugpijn, migraine en zenuwpijn, en biedt inzicht in hoe deze te verlichten zijn door middel van praktische tips, levensstijlaanpassingen en de onverwachte hulp van een massagestoel.

Chronische rugpijn door slechte houding
Chronische rugpijn door slechte houding

Meest voorkomende chronische pijnen

De lijst met chronische pijnen is helaas eindeloos. Maar de meest voorkomende hebben wij even op een rijtje gezet:

 • Artritis is een van de meest voorkomende oorzaken van chronische pijn, en wordt gekenmerkt door ontsteking in de gewrichten, resulterend in pijn, stijfheid en zwelling. Hoewel het vaak geassocieerd wordt met ouderdom, kan het mensen van elke leeftijd treffen, en vormt het een constante bron van ongemak.
 • Chronische rugpijn daarentegen, vaak beschreven als het dragen van een onzichtbare last, kan veroorzaakt worden door factoren zoals een slechte houding, een hernia of stress, en heeft een diepe impact op de kwaliteit van leven.
 • Migraine, meer dan een simpele hoofdpijn, komt met een heel aantal symptomen zoals misselijkheid en overgevoeligheid.
 • Zenuwpijn, vaak het resultaat van zenuwschade, kan onverwacht toeslaan, resulterend in een plotselinge en intense brandende sensatie. Dit gaat soms gepaard met tintelingen of stekende pijnen die je diep kunnen raken. Zenuwpijn kan je dagelijkse routine ernstig verstoren, waardoor zelfs de meest basale taken een uitdaging worden.
Chronische migraine pijnen
Migraine aanvallen veel voorkomen chronische pijn

Tips om chronische pijnen te verlichten

  Het verlichten van deze chronische pijnen kan echter bereikbaar zijn. Per chronische aandoening hebben wij hier al enkele praktische tips om de pijn te verlichten.
  • Voor artritis kan lichte, regelmatige lichaamsbeweging, zoals wandelen of yoga, in combinatie met warmtebehandelingen, verlichting bieden.
  • Chronische rugpijn kan vaak beheerd worden door het verbeteren van de houding en het versterken van de kernspieren via yoga of pilates, terwijl een kwalitatief matras of een massage de slaapkwaliteit kan verbeteren en daarmee de pijn.
  • Migraineaanvallen kunnen verminderd worden door het identificeren en vermijden van triggers en het hanteren van een stressvrije routine.
  • Een gebalanceerde levensstijl met voldoende rust, voeding en lichaamsbeweging kan dan bijvoorbeeld weer helpen bij het beheersen van zenuwpijn.
  • Een massagestoel thuis kan je ook helpen om chronische pijnen te verlichten. 

Wanneer je worstelt met chronische pijn, kan het lijken alsof je gevangen zit in een onzichtbare kooi, waarvan de sleutel net buiten je bereik ligt. Maar door een aantal praktische tips en levensstijlaanpassingen toe te passen, kun je stap voor stap de kwaliteit van je leven verbeteren.


Allereerst is het belangrijk om je dagelijkse routine onder de loep te nemen en activiteiten te identificeren die je pijn kunnen verergeren. Zodra deze bekend zijn, kun je proberen om je manier van bewegen aan te passen of bepaalde activiteiten anders te benaderen om de belasting op je lichaam te minimaliseren.


Een goede balans vinden tussen rust en activiteit is essentieel. Het is verleidelijk om bij pijn op de bank te blijven liggen, maar te weinig beweging kan de pijn juist in stand houden of zelfs verergeren. Vind een vorm van lichaamsbeweging die je prettig vindt en die je lichaam niet te veel belast, zoals zwemmen, fietsen of wandelen. Deze activiteiten versterken je spieren en verbeteren je uithoudingsvermogen, wat kan bijdragen aan het verminderen van de pijn.


Voeding speelt ook een rol bij het beheersen van chronische pijn. Ontstekingsremmende voedingsmiddelen, zoals vette vis, noten, bladgroenten en olijfolie, kunnen helpen om ontstekingen in het lichaam te verminderen, wat pijnklachten kan verlichten. Daarnaast is het belangrijk om voldoende water te drinken, omdat uitdroging soms pijnklachten kan verergeren.

Download selectiegids massagestoelen

Ja, ik wil een gratis selectiegids
Je gegevens zijn bij ons veilig

Je gegevens zijn bij ons veilig
Selectiegids voor massagefauteuils

Slaap is een ander cruciaal element. Een goede nachtrust kan moeilijk zijn als je pijn hebt, maar het is essentieel voor het herstel van het lichaam. Probeer een slaapritueel te ontwikkelen, zoals het vermijden van schermen voor het slapen gaan, het gebruik van ontspanningstechnieken of het creëren van een comfortabele slaapomgeving, om de kwaliteit van je slaap te verbeteren.


Tot slot, het managen van stress is niet te onderschatten. Chronische pijn en stress gaan vaak hand in hand, en het verminderen van stress kan leiden tot een afname van de pijn.  Het onderhouden van mentale gezondheid is cruciaal, aangezien chronische pijn niet alleen fysiek maar ook mentaal belastend kan zijn. Het vinden van geluk in dagelijkse activiteiten, het onderhouden van sociale contacten en het nastreven van persoonlijke interesses kunnen allemaal bijdragen aan het welzijn. 


Technieken zoals diepe ademhalingsoefeningen, meditatie, en mindfulness kunnen je helpen om je stressniveau te verlagen. Door deze aanpassingen te maken in je dagelijks leven, neem je actief de regie over je pijnmanagement en zet je een stap in de richting van een leven met meer comfort en controle. 


Een opvallend hulpmiddel dat niet vaak wordt geassocieerd met pijnverlichting is de massagestoel. Deze stoelen kunnen een diepe massage bieden die de symptomen van verschillende soorten chronische pijn kan verlichten. Ze bieden warmte voor artritis, spierontspanning voor rugpijn, stressverlichting voor migraines, en verbeterde bloedsomloop voor zenuwpijn. De toegankelijkheid van een massagestoel voor thuisgebruik maakt het een praktische oplossing voor velen.


Test een massagestoel en verlicht de pijn
Nee, ik blijf liever aansukkelen