Wanneer kan je beter geen massage geven?

Wanneer beter geen massage geven?

Voordat je iemand een massage geeft moet je weten dat er een aantal situaties zijn waarin je iemand beter geen massage kan geven. Bij deze een flink lijst (maar mogelijk niet volledig) van aandoeningen en situaties waarin je beter geen massage kan ontvangen.

  • Gedeeltes van het lichaam die blauwe plekken, wondjes, tumoren, hernia of botbreuken bevatten mogen nooit gemasseerd worden!
  • Ook moet erop gelet worden dat de ontvanger geen last van hart- en vaatziekten heeft. Dankzij een massage kunnen kleine klontjes bloed losraken waar je anders geen last van zou hebben. Deze kleine klontjes bloed kunnen ergens anders een verstopping veroorzaken wat zeer gevaarlijke situaties kan veroorzaken.
  • Hou er ook rekening mee dat je niet teveel eet voordat je een massage onder gaat, het is niet prettig om met een volle buik gemasseerd te worden!
  • Bepaalde medicijnen de gevoeligheid van het lichaam voor massage verhogen. Als je medicatie gebruikt, zoals bloedverdunners, kan het risico op blauwe plekken toenemen. Het is daarom essentieel om je masseur op de hoogte te stellen van alle medicijnen die je inneemt.
  • Personen met huidaandoeningen, zoals eczeem of psoriasis, verergering van hun symptomen ervaren na een massage. De wrijving van de massage kan irritatie veroorzaken, wat kan leiden tot een opflakkering van de aandoening.
  • Mensen met een geschiedenis van bloedstolsels of diepe veneuze trombose moeten ook voorzichtig zijn. Massage kan mogelijk een stolsel losmaken, wat kan leiden tot ernstige gezondheidscomplicaties, zoals een longembolie.
  • Bij personen met een lage botdichtheid, zoals osteoporose, kan het risico op botbreuken toenemen als gevolg van de druk van de massage. Het is belangrijk om zachte massage technieken te gebruiken in plaats van diepe weefselmanipulaties.

Zwanger zijn en massage

Bij zwangere vrouwen kan massage een verlichtende werking hebben op veelvoorkomende zwangerschapsklachten zoals rugpijn, gezwollen enkels en spierspanningen. Echter, tijdens de zwangerschap verandert het lichaam en kunnen bepaalde drukpunten weeën stimuleren. Daarom is het van cruciaal belang om altijd eerst de huisarts of gynaecoloog te raadplegen voordat je een massage ondergaat. Kies bovendien voor een therapeut die specifieke training en ervaring heeft in zwangerschapsmassage. Zij kennen de specifieke technieken en posities die zowel veilig als comfortabel zijn voor moeder en kind. Een professionele benadering zorgt voor een ontspannende en veilige ervaring.

Massage geven na recente operatie

Tenslotte, als je recent een operatie hebt ondergaan, vooral als deze invasief was, is het cruciaal om je herstelperiode af te wachten voordat je een massage ondergaat. Het gebied rond de chirurgische wond is vaak gevoelig en kan verder letsel oplopen door een massage.

Vergeet ook niet dat een goede massage echt geen pijn hoeft te doen. Wanneer je veel pijn hebt of zelfs blauwe plekken aan een massage overhoudt dan is er echt iets mis gegaan!

Spierpijn na een massage komt echter wel regelmatig voor, doordat de spieren losgemaakt worden en zich zullen herstellen. Je kan ook wat duizelig zijn na een massage. Dit komt omdat er afvalstoffen worden afgevoerd. Drink daarom ook altijd een flink glas water nadat je gemasseerd bent. 

Al deze potentiële risico's benadrukken het belang van open communicatie met je masseur en het luisteren naar je lichaam. Als iets niet goed voelt, is het van essentieel belang om dit aan te geven en indien nodig de massage te stoppen. Twijfel je of je moet masseren? Doe het dan niet! Raadpleeg eerst een arts of professional.