Automatische programma's in een massagestoel

Wat zijn automatische programma's in een massagestoel?

Automatische programma's in een massagestoel zijn voorgeprogrammeerde instellingen die een reeks massagebewegingen en -technieken uitvoeren zonder dat de gebruiker handmatig instellingen hoeft aan te passen en keuzes hoeft te maken. Deze programma's zijn ontworpen om verschillende massage-ervaringen te bieden, zoals ontspanning, diepe weefselmassage of shiatsu. Deze automatische programma's van de massagestoel kunnen variëren in intensiteit, duur en focusgebied. Het doel van deze programma's is om gebruikers een makkelijke manier te geven om te genieten van een professionele massage. 

Verschil tussen automatische programma's en handmatige instelling?

Automatische programma's zijn vooraf ingestelde routines die een specifieke reeks massagebewegingen en -technieken uitvoeren. Ze zijn ontworpen voor gemak en kan je met 1 druk op de knop kiezen. Handmatige instellingen daarentegen geven de gebruiker controle over verschillende aspecten van de massage, zoals de intensiteit, snelheid, locatie en type massage. Handmatige instellingen zijn ideaal voor gebruikers die een gepersonaliseerde massage-ervaring willen of specifieke gebieden van spanning willen aanpakken. Automatische programma's zijn perfect voor gebruikers die snel willen ontspannen.

Welke soorten automatische programma's zijn er in massagestoelen?

Er zijn verschillende soorten automatische programma's beschikbaar in massagestoelen. Elk ontworpen om aan verschillende behoeften te voldoen. Enkele veelvoorkomende programma's zijn:

 • Ontspanning: Voor een zachte, rustgevende massage die helpt bij het verminderen van stress.
 • Diepe weefselmassage: Voor een intensieve massage die diepere spierlagen bereikt en helpt bij het verlichten van spierpijn.
 • Shiatsu: Gebaseerd op Japanse massagetechnieken die drukpunten stimuleren om energiebanen vrij te maken.
 • Stretchprogramma's: Gericht op het strekken en losmaken van strakke spieren en gewrichten.
 • Energie verhogen: Een verkwikkende massage die helpt bij het verhogen van de alertheid en energie.
 • Slaap verbeteren: Een kalmerende massage ontworpen om te helpen bij het ontspannen voor het slapen gaan.

Hoe kies ik het juiste automatische massage programma?

Het kiezen van het juiste automatische programma hangt af van je specifieke behoeften en voorkeuren. Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar ontspanning na een stressvolle dag, kies dan voor een ontspanningsprogramma. Heb je last van diepe spierpijn, dan is een diepe weefselmassage wellicht de beste keuze. Voor degenen die zich slaperig voelen en een energieboost nodig hebben, kan een energizing-programma nuttig zijn. Het is ook een goed idee om verschillende programma's uit te proberen om te zien welke het beste bij jou past. 

Zijn automatische programma's aanpasbaar?

Bij veel massagestoelen zijn er mogelijkheden om automatische programma's aan te passen. Zo kan je vaak bijvoorbeeld de intensiteit (bij 3d massagestoelen), snelheid en duur van de massage aanpassen. Vaak kan je ook de verwarming aan-/of uit zetten en kan je de voetrollers aan of uit zetten. Sommige luxe massagestoelen hebben zelfs de mogelijkheid voor de gebruiker om gepersonaliseerde automatische programma's op te slaan, zodat je je favoriete instellingen keer op keer kunt gebruiken. Controleer de specificaties van de massagestoel van je wensen om te zien wat de mogelijkheden zijn van het aanpassen. 

Welke technologieën worden gebruikt in automatische programma's?

Automatische programma's in massagestoelen maken gebruik van verschillende geavanceerde technologieën om een effectieve massage te bieden. Bij deze een aantal technologieën uitgewerkt. 

 • 3D/4D-massage: Bewegingen die niet alleen in twee dimensies (op en neer, links en rechts) werken, maar ook in de derde dimensie (diepte) en soms zelfs een vierde dimensie (veranderende snelheid en ritme).
 • Lichaamsdetectie: Sensortechnologie die de vorm en grootte van het lichaam detecteert om de massage aan te passen aan de unieke behoeften van de gebruiker (doorgaans bij modellen vanaf ongeveer 2000 euro). 
 • Verwarmingssystemen: Integratie van warmte-elementen om de spieren te ontspannen en de effectiviteit van de massage te verhogen.
 • Luchtcompressie: Gebruik van airbags die opblazen en leeglopen om zachte druk uit te oefenen op verschillende delen van het lichaam.
 • Reflexologie: Specifieke programma's die zich richten op drukpunten in de voeten en handen om algehele ontspanning en welzijn te bevorderen.

Download de selectiegids massagefauteuils

Kunnen automatische programma's helpen bij specifieke gezondheidsproblemen?

Jazeker, automatische programma's kunnen helpen bij een verscheidenheid aan gezondheidsproblemen. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Rugpijn: Diepe weefsel- en shiatsu-programma's kunnen helpen bij het verlichten van chronische rugpijn door spierspanning en knopen aan te pakken.
 • Spanning en stress: Ontspannings- en slaapprogramma's zijn ontworpen om stress te verminderen en mentale rust te bevorderen.
 • Slechte circulatie: Programma's met luchtcompressie en reflexologie kunnen helpen bij het verbeteren van de bloedcirculatie, vooral in de benen en voeten.
 • Stijfheid en spierstijfheid: Stretchprogramma's kunnen helpen bij het losmaken van stijve spieren en gewrichten, wat nuttig kan zijn voor mensen met artritis of andere bewegingsbeperkingen.

Lees hier nog veel meer over gezondheidsvoordelen van massagestoelen.

Zijn er automatische programma's die zich richten op specifieke delen van het lichaam?

Veel massagestoelen bieden automatische programma's die zich richten op specifieke delen van het lichaam. Onder andere programma's voor:

 • Nek en schouders: Programma's die zich concentreren op het verlichten van spanning en pijn in de nek en schouders.
 • Rug: Programma's die de boven- en onderrug masseren, gericht op het verlichten van rugpijn en het verbeteren van de houding.
 • Lendenen: Programma's die zich richten op de lendenstreek, ideaal voor mensen met lage rugpijn.
 • Benen en voeten: Programma's die luchtcompressie en reflexologie gebruiken om vermoeide benen en voeten te verlichten en de bloedcirculatie te verbeteren.

Automatische programma's en verschillende massagestoelen

Het verschil tussen automatische programma's in verschillende massagestoelen kan aanzienlijk zijn, afhankelijk van het merk en model. Basisstoelen bieden vaak eenvoudige automatische programma's met beperkte aanpassingsopties, terwijl geavanceerdere modellen een breed scala aan programma's en aanpassingsmogelijkheden bieden. Sommige stoelen zijn uitgerust met innovatieve technologieën zoals lichaamsdetectie, spierspanning detectie middels AI en 4D-massage. Dit resulteert in een meer gepersonaliseerde en effectieve massage. 

Kan ik mijn eigen automatische programma's maken?

In enkele luxe massagestoelen is het inderdaad mogelijk om een eigen programma te programmeren. Middels een heel aantal keuzes die je kan maken in de handmatige modus (manual) kan je de verschillende massage technieken, focusgebieden, intensiteiten en airbag massages kiezen die je vervolgens kan opslaan. Elke volgende keer dat je in de massagestoel stapt kan je de door jou geprogrammeerde massage starten. Dit is vooral handig voor gebruikers die een zeer specifieke massage-ervaring willen of regelmatig terugkerende spanningsgebieden hebben. 

Wil je meer weten over de automatische programma's in de massagestoel van jouw keuze? Bel ons op 076-5083415, mail op info@ervaarrust.nl of chat met ons. Wij helpen graag!


Reactie plaatsen